Villkoren för att sprida mening kring sin verksamhet både i det fysiska rummet och på internet har i grunden förändrats i och med Covid19-pandemin. Det kommer troligtvis aldrig att bli som förr. Vad innebär det för oberoende och konstnärsdrivna verksamheter? Hur ska vi bli bättre på att synas och höras? Det var utgångspunkten för en dags workshop och kunskapsutbyte på Filmform. De som medverkande kom från Candyland/Supermarket, Centrum för fotografi, Tegen2 och Filmform.
På förmiddagen delade de olika verksamheterna erfarenheter av att verka i pandemitider. Alla verksamheter har ökat sin närvaro på internet och litat främst på plattformar som Youtube och Facebook. Det har i vissa fall lett till problem då de algoritmer och AI-funktioner som finns hos Youtube och Facebook går in och censurerar material eller blockerar användare. Det är beslut som fattas av nätjättar, beslut som inte går att överklaga eller ens diskutera.
Under dagen diskuterades behovet av alternativa plattformar på internet men dagen blev också en påminnelse om att denna diskussion fördes redan för 20 år sedan, innan Youtube och Facebook, då det fanns flera initiativ i omlopp för att beskatta de europeiska leverantörerna av internet (ISPer) och föra över resurser till att skapa nya kanaler och plattformar för att sprida konst på nätet. Under dagen delades praktiska råd och erfarenheter av att arbeta med Zoom, Teams och Skype. Efter gemensam lunch ägnades resten av dagen åt att göra en provsändning på Youtube. En videomixer som kan ta in fyra olika bildkällor kopplades upp med tre kameror, två sändarmikrofoner och plötsligt var vi i direktsändning. Skillnaden mot då är att det nu går att för blygsamma investeringar göra professionella sändningar på internet. Filmform kommer att ordna flera samtal och workshops kring strömmande media. Håll utkik.
– Nils Claesson