menymenymenymenymenymenymenymenymenymeny

Filmform is a foundation dedicated to the promotion, distribution and preservation of Swedish art film and experimental video

Hit The North
Alla titlar kan hyras för visningar och utställningar.

Natur. Ljus. Mörker. Romantik. Ungdom. Sexualitet. Dramatik. Ångest. Politik. De nordiska länderna har alltsedan mitten av 1800-talet varit omgärdade av en närmast mytisk föreställningsvärld. Men tiderna förändras och Norden är inte längre samma plats i världen. Och detta faktum gäller även de sköna konsterna.

Hit the North är en antologi sammanställd av Filmform med 49 videoverk av samtida konstnärer och filmare från de fem nordiska länderna. Gemensamt för dessa verk är inte en traditionell nordisk känsla av samhörighet utan kraftfulla uttryck för en värld i förändring där verklighetens bilder ställs mot myternas och traditionens förskönade föreställningar om livet och människans plats på jorden.

Hit the North är samtidigt ett större Filmformprojekt som under de senaste åren har involverat många organisationer och kontakter inom experimentell film och videokonst i de nordiska länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. På sikt kommer detta nätverk att bredda Filmforms arkiv- och distributionsverksamhet.
/ Henrik Orrje, styrelseledamot Filmform

Hit the North är ett pilotprojekt som handlar om distribution av experimentell film och videokonst. Det finns väldigt få verksamma distributörer i norden och Filmform vill med Hit the North skapa ett större kontaktnät och göra denna konstform mer synlig, även på en internationell nivå.

Urvalet har gjorts utifrån besök i alla de nordiska länderna och genom inskickat material till Filmform. Det viktiga har inte varit att ta in nya verk i distribution utan mer om att visa på bredd i uttryck och form. Hit the North visar både experimentella dokumentärer, performance relaterade videoverk och musikvideos.

Tack vare Hit the North finns nu alla dessa titlar att hyra från Filmform för visningar och utställningar. För mer information om alla medverkande, filmare och konstnärer se under rubriken Distribution.
/ Anna Linder, producent Filmform

DANMARK

Who gets the food? + Willy goes for a drive
Gitte Villesen, 1995, 4 min + 7 min

»Who gets the food?« handlar om Willy, och katterna som lever utanför hans hus. Videon var inte planerad. Willy såg sin chans när en av katterna råkade gå förbi, och eftersom han hade berättat för mig flera gånger om katterna som stal hans mat, visste jag vad han hade i kikaren. Jag sa till Willy att jag ville göra en video om en man som lämnar sitt hus för att ta en åktur i sin bil. Willy gillade idén. Som han sa: ”Det är en situation som säger mycket om livet.” I videon undersöker han bilen, pratar om den och tar tre korta turer på parkeringsplatsen.

Family Sha la la
Lilibeth Cuenca Rasmussen, 1998, 4:35 min

Vi är alla klädda i svart och försöker dansa i takt till en discolåt. Verket framhäver känslan av samhörighet med andra och upptäckten av personlighet och individualitet som kommer av den. Jag rekonstruerade filippinska barns koreografi, när de dansar på gatorna och i sociala sammanhang. Jag tog låten från en grupp som heter Dreamhouse. Det var en remix. Några år senare fick jag veta att det var en dansk duo från sjuttiotalet som hade skrivit låten. Jag trodde att jag hade gett världen något från mitt födelseland och sedan tagit tillbaka det till Danmark. Men jag hade faktiskt bara återförenat låten med sitt ursprung.

Language is the House we Live in
Jesper Fabricius, 2002, 19 min

En drömsk film om isländska byggplatser. Regissör Jesper Fabricius är mer intresserad av det filmiska uttryckets möjligheter än traditionellt historieberättande. Han leker med magin hos rörliga bilder, färger, rörelse, känslor. Resultatet är en mycket personlig essä om arkitektur.

Hysteria shows
Berit Basten, 2004, 3 min

I verket »Hysteria Shows« intresserar jag mig för konceptet hysteri och dess konstruktion, i förhållande till fotografi och kön. Ordet ”hysteri” har sitt ursprung i det grekiska ordet för livmoder, därmed är det inte bara kulturellt men också ontologiskt knutet till kvinnokroppen. I »Hysteria Shows« undersöker jag tre nivåer av hysteri: en personlig, en kulturell och en institutionell.

Trap
Khaled D. Ramadan, 2004, 3 min

Observationer om virtuell identitet som koncept och verklighet, den rörliga turistens identitet. Tillägnad alla dem som blivit turister fångade i sina egna länder.

Absolute Exotic
Lilibeth Cuenca Rasmussen, 2005, 4 min

Barfota i bastkjol och blomkrans rappar jag och dansar till en koreografi inspirerad av danser från Indien, Hawaii och Afrika. Låten handlar om hur det känns att betraktas som ett exotiskt objekt på grund av mitt etniska utseende. Jag blir uppbackad av två unga vita män som sjunger och dansar i den här musikvideon inspirerad av 30-talet.

The Beauty of Powerful Argumentation
Schou & Land, 2005, 1:32 min

Verket är ett samarbete mellan konstnärerna Schou och Land. De intensiva reaktioner som utlöser bråk kan bero på alla de fantasier, troll och spöken från barndomen, som dyker upp när man har starka känslomässiga band till en annan person. Så starka band har man kanske bara haft till sin far eller mor under uppväxten. En rädsla för misslyckande och besvikelse man tidigare har förträngt, liksom dramatiska situationer från det förflutna, kan dyka upp igen.
Dissimilate and Transgress
Jane Jin Kaisen, 2005, 3:50 min
Videon »Dissimilate & Transgress« är en redigerad dokumentation som visar en 12-dagars performance-serie. Alla förvandlingar leker med olika sätt att förvandla det symboliska jaget från ett tillstånd till ett annat, med ett inneboende element av konflikt eller paradox. Varje dag framkallade jag en förändring i min kropp, eller platsen där jag befann mig.

FINLAND

Artist’s dilemma
Roi Vaara, 1997, 4 min.

Människan står inför ett svårt val. En performance för film.

Guinea Pig
Pirjetta Brander, 2003, 1:30 min

En liten flicka, klädd som en prinsessa, sjunger om sin önskan och besvikelse: ”Jag sa till DIG på min födelsedag att jag ville ha ett marsvin. Men DU, DU, DU gav mig en uppstoppad och maläten uggla.”

PLAY>>
Liisa Lounila, 2003, 5:50 min

Tredje delen i en trilogi (Popcorn, 2001 och Flirt, 2002) som använder ”time slice technique”. Tiden tycks ha stannat på en klubb, personerna har stelnat mitt under diskussionerna och festandet.

Woody
Seppo Renvall, 2003, 5:20 min

Seppo Renvall gjorde musikvideon till Mira Calix låt »Woody« med material från smalfilmer, tagna av hans far, Ben Renvall. Filmerna togs vid deras sommarhus, i början av 60-talet. Barnet i videon är konstnären själv. Han tycks vandra ensam mitt i en skog.

Julio & Lupita
Aurora Reinhard, 2004, 4:35 min

»Julio & Lupita« är ett videoverk där en ensam, medelålders latinamerikansk man, Julio, dansar med en kvinnlig docka i naturlig storlek vid namn Lupita. Lupita böjs i de märkligaste och mest perversa positioner, till en spöklik latinorytm i bakgrunden. Dansen bygger på en latinamerikansk tradition att en övergiven make ska göra en docka som liknar hans fru. Sedan dansar han en sista dans med dockan, som därefter eldas upp.

Rosie
Hanna Maria Anttila, 2004, 8 min

Rosie mäter den varierande emotionella och fysiska distansen som skiljer två personer åt. Pittoreska, stillebenliknande bilder och långa tagningar ger Rosie en melankolisk känsla. Kameran används som berättarens intima synvinkel. Den bitterljuva processen att komma närmare någon, följs alltid av en ofrånkomlig separation.

Schwarzchild Radius
Pekka Sassi, 2004, 2:34 min

Ett svart hål uppstår i diskbänken. Om ett föremåls massa är känt kan man räkna ut dess radie, vilket motsvarar radien av ett svart hål med en likvärdig massa. Det är den så kallade Schwarzschild-radien.

Umbrellas
Pasi Karjula, 2004, 3:15 min

Folk vandrar in och ut från Helsingfors järnvägsstation. Det regnar utomhus. De öppnar sina paraplyer när de stiger ut.

Optical Sound
Mika Taanila, 2005, 6 min

Kontorsteknologi blir gammalmodigt väldigt snabbt. Gamla redskap förvandlas till framtidens musikaliska instrument. Filmen är baserad på »Symphony #2 for Dot Matrix Printers«, komponerad av [The User].

ISLAND

Ódur
Finnbogi Pétursson, 1992, 10:50 min

dur är Finnbogi Péturssons audiovisuella ode till Islands natur. dur börjar med ett enda kort bild- och ljudfragment, som följs av några sekunder av ”ingenting”. Därefter byggs dur upp, bild för bild. Var gång en ny bild läggs till börjar sekvensen om från början.

Jean
Bjargey lafsdóttir, 1998, 4 min

»Jean« är en passionerad kärlekshistoria. En manlig berättare beskriver hur hans känslor förändras, från att bli förälskad till att bli helt besatt av svartsjuka. Abstrakta sekvenser illustrerar hans berättande och avslöjar de tvetydiga känslorna. Däremellan får vi se glimtar av den vackra kvinnan, Jean, som hoppar skrattandes upp och ner.

Oh I need your love babe
Egill Sæbjörnsson, 1999, 7 min

Videon gjordes först som en musikvideo till en låt jag skrev för mitt första album, ”The International Rock n’ Roll Summer of Egill Sæbjörnsson”. Den är gjord med bilder från skivomslag som jag lånat av vänner eller tagit från min egen samling.

You Are My Loving Insane
Egill Sæbjörnsson, 2001, 3:30 min

En musikvideo inspirerad av ett skivomslag. På omslaget finns en teckning föreställande tre föremål: En liten hårig varelse med två ögon, en vit hjort och en bergsprängare. Det fanns ingen anledning att sammanföra de tre föremålen. Icke desto mindre valde Egill dessa bilder som utgångspunkt för videon.

Thank You
The Icelandic Love Corporation, 2002, 3 min

Kvinnorna kommer in i det vita rummet med en svart portfölj. Den innehåller oceanens silver, ett hjärta och inälvor - den slemmiga silvergruvans inre system. De är klädda i de rikas ytliga glans. De reparerar hundraåriga offer med sina skarpa knivar. Torskhymnen ljuder i deras öron. Han har givit och han skall ta emot. Till minne av torsken, Islands största inkomstkälla.

Sympathy
The Icelandic Love Corporation, 2003, 5 min

Ingen av er är speciell. Skräck är er drivkraft. Vänskap är disciplin. Mörkret är oskyldigt. Skaka hand med er inre skräck. Skaka hand med er fantasi. Den animerade filmen »Sympathy« är baserad på en serie teckningar som gjordes för tidskriften SODA, 2003.

Natalie
Dodda Maggy, 2004, 3:20 min

En flicka tar av sina strumpbyxor och döljer, full av skam, ett stort blåmärke. Hon smeker det och kikar på det, och gnuggar slutligen blåmärket energiskt på ett sexuellt vis.

NORGE

The total cycle of psychoanalysis in seven minutes
Lotte Konow Lund, 1998, 7 min

»The total cycle of psychoanalysis in seven minutes« refererar givetvis till den freudianska psykoanalysens 7-åriga process. Personen i den här videon tar bokstavligen processen i sina egna händer, och går igenom stadierna av självförnekelse, innan hon snabbt passerar självkännedom för att slutligen älska sig själv. Allt sker under total självförnekelse.

Disguises
Marius Mørch, 2001, 3:59 min

Ett videocollage med manipulerade sekvenser ur skräckfilmsklassiker. Filmen skildrar kvinnor som flyr från ondska till ljudet av Elvis Presleys »Can’t help falling in love«, i en experimentell sammanställning av skönhet och skräck.

Eple
Thomas Hilland, 2002, 3:36 min

Den här musikvideon, gjord för gruppen Röyksopp, tar oss med på en nostalgisk och vacker djupdykning i familjealbum och vykort.

Europé
Ane Lan, 2004, 4:01 min

En kvinna, klädd i nationaldräkt, sjunger en sång och uttrycker sina tvivel om att gå med i EU. Hon hoppas på en bättre framtid ensam. Hennes kopia, å andra sidan, är mer än villig att förhandla om medlemskap. Men slutligen, efter att ha funnit något oroväckande i botten på brudkistan, inser hon de sanna konsekvenserna av ett medlemskap.

One day all towers and spires will take off (Stadshuset)
Mai Hofstad Gunnes, 2004, 3:12 min

”Stadshuset” är en del av ett pågående arbete kallat ”One day all towers and spires will take off” som skildrar förverkligandet av en fiktiv profetia. Tornen och spirorna skjuter iväg som raketer, och lämnar Stockholms stadshus förvandlat.

Sunblind
HC Gilje, 2004, 5 min

»Sunblind« var tänkt som ett spår på en noisevideo-kompilation. En DVD som skulle givits ut i USA, men aldrig blev utgiven. Verket är ett samarbete med den Montréal-baserade musikern Tim Hecker.

At the Peak of Boredom
Lotte Konow Lund, 2005, 2 min

När sanningen ska avslöjas är kroppen antagligen ett mer pålitligt verktyg än orden. Kroppen uttrycker ofta känslor mot vår vilja. I videon »At the peak of boredom« är kvinnan som porträtteras ett offer för motsatsen. Hennes långa gäspning är uppdelad i delar. När gäspningen är som störst når kvinnans ansikte klimax i ett otäckt, tyst skrik.

Burning Love II
Jorunn Myklebust Syversen, 2005, 3 min

En liten pojke, utklädd delvis till eunuck, delvis till geisha, sitter och sjunger och spelar dragspel med sin far. I några av scenerna har pojken en hund i sitt knä, medan han sjunger och gestikulerar. Musiken i videon är en blandning av norsk folkmusik, och pojken som sjunger väldigt falskt med improviserade texter. Det finns ingen traditionell berättelse, utan bara en musikalisk utveckling. Under en till synes humoristisk yta ruvar en mörk, psykologisk estetik som framkallar svag avsmak.

Kabul Ping Pong
Bodil Furu och Beate Petersen, 2005, 43 min

Idag existerar Afghanistan i ett tomrum mellan två eror, när 23 år av krig är över. Deras första demokratiska val var den 9 oktober, 2004, efter en tvåårig tillfällig administration ledd av den USA-vänlige Hamid Karzai. Men hur definierar man sig själv positivt, när striden mellan interna och externa fiender är mer eller mindre avslutad? Hur definierar man sig som en nation, som en kultur, som ett folk? Vilka idéer ska vara grunden för framtiden? Vilka berättelser och vilken gemensam tro kan hålla ihop folket? Var kan de finna sina gemensamma förebilder? Och hur kan krigets trauman övervinnas? Filmen presenterar tre personer som närmar sig dessa frågor på olika vis.

Movements in Sleep
Andrea Lange, 2005, 6:52 min

Videon visar folk i konstant rörelse: På en flygplatsterminal, i ett flygplan och vid någon destination. Redigeringen av ljud och bilder föreslår en gemensam plats i tiden, där man kan förutspå att förr eller senare blir några offer, några vittnen och några skyldiga.

Trust
Mariken Kramer, 2005, 2:25 min

När en person blir buren utvecklas en känsla av släktskap och närhet mellan de som bär, oavsett om det är under en räddningsaktion, under lek eller en ritual. Personen som blir buren kan bara lita på att hon är i goda händer. Idén till ”Trust” är inspirerad av en scen i »Deliverance« av John Boorman från 1972.

SVERIGE

Then I’ll take your cat: Part one - cat kiss
Joanna Rytel, 2002, 5 min

Joanna Rytel: "Mitt arbete kan delas in i tre huvudkaraktärer. Ett av dem är mitt intresse för relationen mellan djur och människor. Jag har gjort performances för djur och filmat deras reaktioner. I videon »Då tar jag din katt: del ett« kysser jag en katt, i den andra delen onanerar jag för katten. I båda delarna intresserar jag mig för djurens reaktioner på människans beteende."

Inner Pond
Lina Selander, 2003, 6 min

»Inner Pond« är en böjd horisontell split screen där sömmen är det viktiga, ytan utan dimensioner - strecket, mötet - som allting relaterar till. Skarven vittnar om bildens rektangulära ursprung. Två resor filmade nattetid. Ett abstrakt landskap med flyktiga färgminnen i en lugn självreflekterande meditation över yta, färg och ljus. Ljudet är en blandning av flera manipulerade ljud, bland annat knaster från en LP-skiva och ”If Ye Love Me” av T. Tallis, reverserat och utdraget. En röst tycks sjunga ”Save Me”.

Fertilize
Miss Universum, 2003, 2:36 min

En video från Miss Universums debutalbum »Selfelected« 2003. Allt sexualiseras, allt handlar om sex i pop- och reklamvärlden. Låten Fertilize handlar om sex i befruktningshänseende.

Reported Missing
Petra Lindholm, 2003, 10 min

»Reported Missing« tar oss genom drömska landskap byggda av syner och fantasier, en värld av känslor. Videon börjar med en bitterljuv sorgsenhet. Den beskriver saknaden av någon eller kanske ett farväl. Gradvis blir tittaren medveten om att hon är på en resa som är så allmän att den plötsligt blir en del av oss alla.

Three Poems by Spoon Jackson
Michel Wenzer, 2003, 14 min

En poetisk kortfilm i tre delar om Spoon Jackson - en man som har tillbringat 25 år i fängelse. Det är med hjälp av poesi som han överlever. En rörande film som blandar bilder med Spoons poesi, uppläst i telefon. Röst och text: Spoon Jackson, poet, författare och skådespelare. Född 1958 i Kalifornien, USA. Dömd till livstids fängelse 1977.

Aerial
Stefan Otto, 2004, 2:50 min

I videon »Aerial«, har jag arbetat utifrån ganska enkla motsatspar såsom ljust-mörkt, förgrund-bakgrund, över-under och stad-land. I en abstraherad berättelse, loopas filmen från monokromt vitt via en mer föreställande mittsekvens och åter till vitt, och illustrerar en resa i både reell tid och rummet. Tanken har också varit att, med den ibland kraftiga pendlingsrörelsen, försöka göra filmen ”fysiskt påtaglig”, och nå utanför sin tvådimensionalitet.

Vem är Gunnar? - en könslig historia.
Tilda Lovell, 2004, 5:20 min

»Vem är Gunnar?« är baserad på hitlåten »Gunnar« av de svenska feminist-rapikonerna D Muttant och Y Puss. Gunnar är en grön gräshoppa som är förvirrad på grund av hur han har blivit behandlad i livet. Vi hittar honom i öknen, gråtandes över den ofrivilliga könsoperationen han fick utstå som barn. Hans drömmar går i uppfyllelse när han gräver upp sin gamla doktor som går med på att operera honom en gång till.

Intervju med Saskia Holmkvist
Saskia Holmqvist, 2005, 9 min

Filmen »Intervju med Saskia Holmkvist« fokuserar på vad som upplevs som äkta och autentiskt och det som ständigt kan finslipas och förbättras. Filmen är gjord som ett reportage om en konstnär och handlar om representation och riktade budskap. Den behandlar också behovet av en strategi för att nå framgång, där ett sätt kan vara att förbättra sin sociala kompetens.

Let Us Dance
Elisabet Gustafsson, 2005, 3:50 min

Super-8-sekvenser med folkdansare i skilda situationer. De är filmade mellan 1958 och 1965, i Stockholm av amatörfilmare Åke Franzon, och har genom klippning getts en ny kontext. Musik av Matthew Herbert.

Sportstugan
Gunilla Heilborn och Mårten Nilsson, 2005, 12:40 min

Henrik samlar några av sina vänner i ett sommarhus vid en sjö, i djupaste skogen. Han vill undersöka hur de här stadsborna reagerar i mötet med naturen, och med varandra, mitt i vildmarken.

Bodies of society
Klara Lidén, 2006, 5 min

Den här våldsakten kan vara missriktad, men är inte oprovocerad. Lidén dekonstruerar en cykel med en drillflickas elegans.

Father’s day at the Shrine of the Black Madonna
Mats Hjelm, 2006, 12:02 min

»The Shrine of the Black Madonna Church« är en av 60-talets få kvarvarande organisationer. Rörelsen är inte bara fortfarande vid liv, utan den växer. Här finns kraften hos 60-talets rörelser, tillsammans med en samtida förståelse av politik och strategi som har visat sig vara väldigt effektiv. Med ”Black Christian Nationalism” har de vänt vita amerikanska institutioner ryggen, och långsamt byggt upp sina egna, svarta alternativ, med fokus på religiösa gruppers särintressen. De motarbetar individualism och ser Jesus som ett exempel på en svart revolutionär. Deras teologi har sitt ursprung i Marcus Garveys idéer från 20-talet där Guds utvalda folk är de svarta. Den här kortfilmen är en 12 minuters förkortning av en mässa på Fars dag 2005 - riktad till svarta män.

SKANDINAVIEN

Shoe Piece, Swim Piece, Tree Piece
High Heel Sisters, 2002, 6 min

Tre korta filmer som visar några av de första fysiska undersökningar som High Heel Sisters genomförde gemensamt. Dessa videoarbeten handlar om att sätta sina egna fysiska och mentala begränsningar på prov och om att vara stor, stark och äldre än alla andra. De handlar om ett upphöjande systerskap, som får dig att tro att du kan simma över djupa oceaner för att komma lycklig fram till horisonten.

Hit the North är kurerat Anna Linder.

Tillbaka till projekt