FILMFORM EVENTS NOVEMBER 2010
 

Filmform firar 60 år & Hedersprisutdelningen 2010 nu på Söndag
Extra för kvällen:

* Maria Lind delar ut hederspriserna 2010 till Christine Ödlund & Maja Borg
* Filmform bjuder på bubbel och smörgåstårta efter visningen
* Nätverkstan från Göteborg finns på plats och delar ut presenter
* Cinemateket & Filmform bjuder på fri entré & gratis medlemsskap
OBS! Kom i tid så att du hinner fylla i ditt medlemskap + lösa ut din biljett!

Programmet visas endast en gång på
Cinemateket i Stockholm, Filmhuset, Gärdet, Borgvägen 1
Söndag den 21 november kl 18.00 - FRI ENTRÉ & MEDLEMSSKAP!!

Program - Hits och antihits                                            
För att med rättvisa visa hits ur Filmforms arkiv hade minst fem program på Cinemateket behövts. Bara hederspristagarna genom åren hade fyllt ett. Att visa historiska titlar hade fyllt minst två, Gunvor Nelsons filmer tre. Istället får programmet spegla Filmforms distribution som byggts upp de senaste tio åren, sedan 50-årsjubileet år 2000. Här visas några av de filmer och videoverk som frågats efter och hyrts ut mest. Filmform har hyrt ut film och video land och rike runt men även världsomspännande från nord till syd och öst till väst. Alla verk i programmet är inte hits i sig men gjorda av en filmare eller konstnär vars verk visats mycket. Till exempel den inte alltför ofta visade, allra första videon med Catti Brandelius alterego Miss Universum.
Programmet inleds med en fullständig antihit, den nyupptäckta Det underbara mötet av Mihail Livada som skapades i samarbete med Rut Hillarp. Filmen är gjord 1949 och visades troligtvis första gången i samband med att Svensk experimentfilmstudio konstitutionerades. Alltså som startskott till den organisation som kom att heta Arbetsgruppen för film och sedan Filmform.
Med ödmjukhet inför alla de verk som hyrts ut en gång eller aldrig. Som ligger och ruvar i arkivet i väntan på återupptäckt av programläggare, studenter, kuratorer och forskare. För det är sant, Filmforms arkiv är en skatt, som verkar i det överlappande fältet mellan konst och film!

Mer info om filmerna som visas:
Mihail Livada - Det underbara mötet
1949, 11 min, sv/v, stum, 4:3, DV (original 8mm film)
Filmen Det underbara mötet kan ses som startskottet till det som kom att bli svensk Experimentfilmstudio, sedermera Arbetsgruppen för film och idag Filmform, då den premiärvisades i samband med att Svensk experimentfilmstudio konstitutionerades. Det underbara mötet är skapad i samarbete med Rut Hillarp som en föregångare till hennes film De vita händerna från 1950 och är förmodligen inte visad offentligt sedan 50-talet. Hillarp började arbeta med film i egenskap av poet, och ville se om det var möjligt att genom filmpoemet uttrycka sig i bilder istället för text. Livada var den dedikerade experimentfilmaren, som förutom egna filmer producerade och stod för filmfoto i en lång rad andra konstnärers filmexperiment. Troligtvis visades filmen med musik som spelades upp från stenkaka men vilken musik är ej känt.

J Tobias Anderson  - 879
1998, 0:48 min, sv/v, stereo, 4:3, DV
Verket 879 baseras på 879 tecknade stillbilder ur Alfred Hitchcocks "I sista minuten". Bilderna är valda efter textremsorna i den svenska översättningen. En bild är tecknad från varje ny textremsa, 879 stycken, vilka utgör filmes hela verbala handling. En förskjutning av betydelser skapas. 879 är gjord digitalt, men är dock helt tecknad för hand 1997-1998.
       
Catti Brandelius - En vanlig dag
1996 5:14 min, färg, stereo, 4:3, DV
En vanlig dag är det första verket där Catti Brandelius använder sig av alteregot Miss Universum. Filmen utspelar sig hemma hos densamma. Hennes tjänare, eller är det personliga assistenter, kammar, städar och underhåller sin husbonde.   

Gunilla Klingberg - Sparloop
2001 2:27 min, färg, stum, 4:3, DV   
I Sparloop har Klingberg sysslat med att manipulera logotyper. Inte logotyper hämtade från globala koncerner eller för dyra och exklusiva märken utan sådana med anknytning till ett av de mindre glamorösa vardagsbestyren - att handla mat. En samling logotyper från några av de vanligaste varuhuskedjorna såsom holländska Spar och schweiziska Pick Pay.

Mårten Nilsson - USA
2001, 1,45, färg, stereo, 4:3 (1:1.33), 35 mm
USA visar med dråplighet och ironi en enkel scen som häcklar hela nationalstaten. I filmen medverkar The Shrine of Democracy Singers.

Malin Skjöld/Jenny Bergman - Husvagnsrally
2003, 3:38, färg, stereo, 4:3, DV
En man förklarar reglerna i och hur man bäst kör en husvagn i tävlingsformen Caramba. Han kör sedan sitt ekipage genom banan medan domaren kommenterar. 

Saskia Holmkvist - Intervju med Saskia Holmkvist
2005, 9:04, färg, stereo, 4:3, DV
Intervju med Saskia Holmkvist fokuserar på vad som upplevs som äkta och autentiskt och det som ständigt kan finslipas och förbättras. Filmen är gjord som ett reportage om en konstnär och handlar om representation och riktade budskap. Den behandlar också behovet av en strategi för att nå framgång, där ett sätt kan vara att förbättra sin sociala kompetens. 

The Knife  - Pass This On
2003, 3:45, färg, stereo, 4:3, DVD
I musikvideon Pass This On befinner vi oss i samlingslokalen tillsammans med de andra i föreningen. Ett sångframträdande förhäxar oss och vi väntar på att något ska hända... En musikvideo av Johan Renck.

Lars Siltberg - Ambidextrous Performance – no. 5 of 8
2006, 2:13, färg, stereo, 16:9, HDV
Att se alla sidorna av en sak, ta in allt, märka både det ena och det andra och ändå lyckas påstå något…? I Ambidextrous Performance – no. 5 of 8 skriver en man med höger hand, vänster hand och med bägge fötterna – samtidigt. De vita texterna är obegripliga men breder alltmer ut sig som vingar kring honom. Lars Siltberg arbetar med att utveckla sitt flmspråk mot något som kan beskrivas som haptiskt, det vill säga, något som kroppen förnimmer och förstår.
       
Hederspristagare 2010: Christine Ödlund - Forest
2006, 4:30, färg, stereo, 4:3, DV
Christine Ödlund är konstnär och tonsättare. Hon arbetar och bor i Stockholm. Hon utbildade sig vid akademin för fotografi på Konstfack 1992-1995. Hon studerade video vid Konsthögskolan i Stockholm 1996. Vidare studier i elektroakustisk musik på EMS (Institutet för elektroakustisk musik i Sverige) mellan 2001-2004.
Forest tar oss med på en resa genom ett mikroskopiskt landskap av animerat foto och videocollage med inspiration från vetenskapliga dokumentärfilmer i biologen och filmaren Jean Painlevés anda. Bildmaterialet är hämtat från mikroskopfotografier som visar några av de oändliga antal mikrober som omger oss. Musiken består av elektroniskt genererat material samt inspelade mikroskopiska vardagsljud. I detta ljud- och bildverk har rörelse varit den centrala komponenten. Musiken finns även som ljudspår på debutalbumet "Phenomena" som släpptes 2008 på iDEAL recordings.

Hederspristagare 2010: Maja Borg  - Ottica Zero
2007, 13 min, färg, stereo, 4:3, DV
Född i Norrköping 1982. Bor och arbetar i Stockholm och London.
Ottica Zero följer den italienska föredetta skådespelerskan Nadya Cazan som snart efter sitt stora genombrott valde att försvinna. Hennes ilska över den destruktiva maktstruktur hon befann sig i, förde henne på en excentrisk resa genom världen för att finna ett annat sätt att leva. Nadyas nya persona N.E.M. letar sig fram genom det ideologiska färgspektrat och vi följer med från Rom till Venus. Där flätas hennes tankar om en ofärgad ideologi samman med den amerikanska, 91 år gamla futuristen Jacque Frescos vision om en global utopi. En poetisk science fiction-dokumentär om strävan efter att leva efter sina egna ideal och samtidigt förhålla sig till sin samtid.


Filmform is a foundation dedicated to the promotion, distribution and preservation of Swedish art film and experimental video.

Please feel free to contact us via phone or e-mail if you want to know more.
Filmform, Svarvargatan 2, 112 49 Stockholm, Sweden. Phone/Fax: +46 (0)8-651 84 26
E-mail: info@filmform.com Website: www.filmform.com