Tidigare events: 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016

English version

 
In Your HandsFrom the top of a Steep HillA Forest within a ForestYou Have to BelieveArhe No.3Stora Scenen

Cinemateket i Stockholm

Filmform presenterar programmet

Filmform News

Söndag den 6 maj 2012 kl. 17.00, Bio Victor, Filmhuset Stockholmnewwindow

Filmform – arkiv och distributör av svensk experimentell film och videokonst presenterar ett urval nya titlar i distribution. Programmet FILMFORM NEWS visas förutom på Cinemateket i Stockholm även på Oberhausen Kortfilmfestival den 30 april. (se nedan).

Specialrabatt till dig som får Filmforms nyhetsbrev: 45 kr inklusive medlemskort på Cinemateket (normalpris 65 kr). Uppge koden: NEWS
Kom i god tid! Blanketten för medlemskap kan även fyllas i efter visningen.

 

PROGRAM

Lisa Strömbeck – In Your Hands
7:40 min, 2010, stum, färg, 16:9, HD

En gammal man ligger i en vilstol. Två personer med stora, tassliknande handskar av päls kommer in. De tar av hans strumpor, drar upp byxbenen och smeker hans fötter och smalben. Varje fot smeks synkront långsamt upp, upp, upp och sen ner, ner och in mellan tårna. De öppnar skjortan och smeker hans bröst, händer och ansikte med pälshandskarna. Filmen är en utveckling av följande situation: Strömbecks pappa flyttar till ett demensboende och alla är rädda för att han ska känna sig ensam. Det visar sig inte vara några problem vad angår mänskligt sällskap, det han saknar är sina djur. Han har haft djur i hela sitt liv och hans händer är vana att stryka mot päls. Lisa Strömbeck försöker stilla denna saknad, genom att stryka en bit päls mot hans händer tills han faller till ro. Att en bit lammpäls fungerar lika bra som ett levande lamm, verkar absurt men päls som substitut, förklarar mysteriet varför vissa människor insisterar på att använda päls i en tid då moderna material är varmare och bättre.

Katja Aglert – From the Top of a Steep Hill
4:58 min, 2011, stereo, färg, 16:9, DV, engelska med svensk undertext

Natthimlen över Times Square, en av världens mest belysta platser, har filmats vid nymåne, månadens mörkaste natt. Till de filmade sekvenserna hörs korta historier, som relaterar till föreställningar om ljus och mörker i vår tid, berättade som nyhetstelegram. Historierna är omarbetade versioner av berättelser från människor Katja Aglert varit i samtal med under sin forskning kring ljusföroreningar.

AUJIK (Stefan Larsson) – A Forest within a Forest
5:10 min, 2010, stereo, färg, 16:9, HD, japanska med engelsk undertext

Nashi, medlem av 3:e inkarnationen av AUJIK, ledsagar åskådaren genom en suggestiv bambuskog som är en manifestation av hennes tankar kring teknologi och natur. Hon hävdar att alla objekt besitter en själ; även de vi finner mest konstgjorda är lika sakrala som plantor och stenar. Hon kritiserar naturen för sin oförmåga att utvecklas, hyllar teknologin för sin flexibilitet och proklamerar att naturen måste anpassa sig efter teknologin för att kunna fortleva. Musik av Mira Calix – Hiccup från albumet Skimskitta

Debora Elgeholm – Man måste kunna tro
15 min, 2011, stereo, färg, 16:9, HD, svenska

Varje år håller pingströrelsen en stor tältmöteskonferens i den norrländska byn Husbondliden. Det är kring dessa tältmöten You Have to Believe kretsar. Utgångspunkten är kopplingen mellan bön och placeboeffekt. Det dokumentära anslaget i filmen övergår så småningom i ett mer personligt berättande då konstnärens familjs relation till platsen men även hennes egen relation till, eller förmåga att be för andra, lyfts in. Upprepningen av en händelse då och nu visar på den tidlösa zon tältmötesveckan på ett plan är – nya barn växer upp men samma under och helanden sker inom rörelsen. You Have to Believe är en personlig dokumentär där minnet undersöks – minnet av en plats och av ett sätt att se på verkligheten. 

Cecilia Neant-Falk – Arhe No. 3 – Nine Speeches on Violence by Three Wise Men
4:28 min, 2011, stereo, färg, 4:3, DV, svenska

Projektet ”Nine Speeches on Violence by Three Wise Men” är en undersökning av våld och dess mekanismer. I nio korta filmer ber konstnären tre män som på olika sätt arbetar med våld att hålla tal till svenska folket. Talen riktas till lärare, socialarbetare, män i ledarställning, män med hederstänkande, män som förövare och män som offer för våld. I filmen Arhe No. 3 uppmanar Arhe Hamednaca socialarbetare och lärare som i sitt arbete möter familjer med patriarkalt hederstänkande att våga stå upp för jämlikhet, demokrati och mänskliga rättigheter, även om man riskerar att kallas rasist.

Tova Mozard – Stora scenen (Visas endast i Stockholm)
31 min, 2011, stereo, färg, 16:9, HD, svenska

Den stora scenen börjar med att konstnären tillsammans med sin mamma och mormor sminkar sig i en av logerna på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Under tiden pratar de om ålder, utseende, döden och deras relationer till varandra. Kvinnorna fortsätter sedan sitt samtal i närvaro av en terapeut på teaterns stora scen. Mozard experimenterar med det privata i en teatral miljö och iscensätter en situation där livet och dess realiteter är oundvikliga. Filmens berättarstruktur avslöjar att känslor av exempelvis sorg ibland känns igen endast sedda utifrån eller från andra perspektiv. Filmen skildrar det komplexa i verkliga livet där kedjor av händelser och trauman bildar ett mönster och blir till en historia.

Programmets längd ca 70 min

Besök www.sfi.se/sv/Cinemateketnewwindow för mer information.

Programmet genomförs med stöd av: Kulturrådet och Cinemateket Stockholm.

 

(Bilder: Lisa Strömbeck, Katja Aglert, Stefan Larsson, Debora Elgeholm, Cecilia Neant-Falk och Tova Mozard)

In Your HandsA Forest within a ForestA Forest within a ForestA Forest within a ForestA Forest within a ForestA Forest within a Forest

58. International Short Film Festival Oberhausen 2012

Filmform presenterar programmet

Filmform News

Måndag den 30 april 2012 kl. 20 Kino Sunset, Lichtburg Filmpalastnewwindow Oberhausen

Filmform – arkiv och distributör av svensk experimentell film och videokonst presenterar ett urval nya titlar i distribution. Programmet FILMFORM NEWS visas förutom på festivalen även på Cinemateket den 6 maj (se ovan).

 

PROGRAM

Lisa Strömbeck – In Your Hands
7:40 min, 2010, stum, färg, 16:9, HD

Katja Aglert – From the Top of a Steep Hill
4:58 min, 2011, stereo, färg, 16:9, DV, engelska

AUJIK (Stefan Larsson) – A Forest within a Forest
5:10 min, 2010, stereo, färg, 16:9, HD, japanska med engelsk undertext

Debora Elgeholm – You Have to Believe
15 min, 2011, stereo, färg, 16:9, HD, svenska med engelsk undertext

Cecilia Neant-Falk – Arhe No. 3 – Nine Speeches on Violence by Three Wise Men
4:28 min, 2011, stereo, färg, 4:3, DV, svenska med engelsk undertext

Lene Berg – The Man in the Background (Visas endast i Oberhausen)
20 min, 2006, ljud, färg, 4:3, DVD, norska med engelsk undertext

 

Programmets längd ca 58 min

Besök Oberhausen kortfilmfestivalens hemsida på www.kurzfilmtage.denewwindow för mer information.

Programmet genomförs med stöd av Kulturrådet.

 

(Bilder: Lisa Strömbeck, Katja Aglert, Stefan Larsson, Debora Elgeholm, Cecilia Neant-Falk och Lene Berg)

The Great Good PlaceThe PoolMakten är dinStudie IV / FrigörelseStalin by Picasso or Portrait of Woman with MoustacheProject for a revolution

Cinemateket i Stockholm

Filmform presenterar programmet

 

Älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog
av curator Veronica Wiman Giraldo

Tisdag den 28 februari kl 18.00, Bio Victor, Filmhuset

Specialrabatt till dig som får Filmforms nyhetsbrev: 45 kr inkl. medlemskort Cinemateket (normalpris 65 kr). Uppge koden: PROTEST
Var vänlig kom i god tid. Blankett för medlemskap kan även fyllas i efter visning.

Filmform – arkiv och distributör av svensk experimentell film och videokonst har inför detta program samarbetat med den inbjudna curatorn Veronica Wiman Giraldo som fritt botaniserat i samlingen.

Med inspiration av Occupy Wall Street-rörelsen närmar sig älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog konstnärliga uttryck kring former av motstånd, politisk kreativitet, ockupation, kris, attack och kollektivt handlande. Occupy Wall Street-rörelsen handlar inte enbart om uppehåll av fysiskt territorium utan också om att återväcka politisk kreativitet. Protest är en process av rörelse av idéer såväl som aktion – där gester, visuell gestaltning och intellektuell överraskning är form och metod.

PROGRAM

Annika Eriksson: The Great Good Place
4:30 min, 2010

I Annika Erikssons verk The Great Good Place möter vi en unik community och berättelsen om en medborgerlig hjärtefråga; Istanbulsgatukatter. I många år togs katterna om hand av lokala kattälskare men idag är katterna borta på grund av en storstädning som definitivt förändrade stadsbilden. Titeln refererar till Ray Oldenburgs skrift The Great Good Place. Han syftar till den "tredje platsen" där människor samlas, förflyttar sig mellan arbete och familjeangelägenheter, en plats för gott sällskap och diskussioner - roten till demokrati och ett samhälles sociala vitalitet.

Sara Jordenö: The Pool
21:17 min, 2004

The Pool har karaktären av både kompilationsfilm och videoessä. Filmen handlar om två fall av utplåning – USA:s bombningar i Afghanistan och Irak, och ödeläggelsen av en utomhuspool i kalla krigets Moskva, en inofficiell mötesplats för homosexuella kvinnor. Poolen är borta men lever vidare i minnet hos en kvinna som en gång besökte den. På samma sätt närmar vi oss bombningarna i mellanöstern – genom ett besök på en testplats för bomber i den kaliforniska öknen. Filmen växlar mellan platserna och kontemplerandet över dem utan att någonsin besöka den "riktiga" platsen. 

Kent Tankred och Leif Elggren - Guds söner: Makten är din
7 min, 2003

Denna film är ett verktyg för överföring. Vi vill för var och en återupprätta den självklarhet det innebär att vara född till detta liv och den jämlikhet som råder mellan oss alla, att vi är varandras jämlikar och har samma värde och samma rätt till detta liv. Genom vår film kortsluter vi påvens hegemoni och går förbi den katolska kyrkans makt, ja den institutionaliserade religionen över huvud taget. Vi upprättar ett nytt system och bibehåller kontakten med alltings skapare. Vi utmanar alla religioner i världen. Vi har ingen organiserad struktur och inga regler. Vår uppgift är bara att lämna tillbaka det som en gång för alla är givet och som tillhör var och en på denna jord. Genom denna film erbjuder vi en öppen kanal till det som undanhållits oss under tusentals år, det är bara att ta för sig! – Guds söner
Makten är din ingick i kortfilmsprojektet Sex vågade livet.

Peter Weiss: Studie IV / Frigörelse
8:18 min 1954

Studie IV/Frigörelse är den sista av fem korta filmer som inledde Per Weiss filmskapande. Den är en ny version av den tidigare filmen Studie III där tematiken "frigörelse av jaget" utvecklats. Den här gången i mer stiliserad och drömlik form med surrealistiska övertoner.

Lene Berg: Stalin av Picasso eller porträtt av kvinna med mustasch
30 min, 2008

Med enkla medel, huvudsakligen genom collage och voice-over, berättar detta videoverk historien om en mer eller mindre bortglömd teckning och vad den kom att leda till. På ett plan kretsar historien kring två till synes motsatta 1900-talsikoner; Pablo Picasso och Joseph Stalin och kring vad de hade och inte hade gemensamt. På ett annat plan, är det en berättelse om konstnärlig frihet (eller ofrihet) och om olika sätt att använda och läsa bilder, i synnerhet bilder av "stora" män. Men det mest intressanta med den här berättelsen från början av det kalla kriget, är kanske hur en enkel kolteckning kan initiera så många känslor, diskussioner och intriger.
Lene Berg, New York, maj 2008

Johanna Billing: Project for a Revolution
3:11 min, 2000

Som inspiration till Project for a Revolution refererar konstnären till öppningsscenen i Michelangelo Antonionis film Zabriskie Point från 1970. I filmen väntar en grupp unga studenter på att något obestämt ska hända. Ingen interagerar eller samtalar, istället verkar de vara fast i ett tillstånd, nästan som om de väntar på något. Filmen är gjord för att visas som en ändlös loop där huvudpersonen i filmen är den ende som kommer och går, medan de andra sitter kvar.

Total längd ca 80 min
Curator: Veronica Wiman Giraldo

Mer info om programmet på www.sfi.se/sv/Cinemateketnewwindow

 

(Bilder uppifrån och ned: Annika Eriksson, Sara Jordenö, Kent Tankred och Leif Elggren (Guds söner), Peter Weiss, Lene Berg, Johanna Billing)