menymenymenymenymenymenymenymenymenymeny

Tidigare events: 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016

English version

 

FILMFORMS HEDERSPRIS 2006_GÅR TILL . . . M A T S H J E L M
Välkommen till prisutdelning på Filmform den 11e december 2006 på Filmform, Stockholm

Motivationen lyder: Filmforms hederspris 2006 tilldelas Mats Hjelm för hans väl genomarbetade och dokumentära videoverk som med stor eftertänksamhet behandlar angelägna ämnen. Hjelm startade sin verksamhet som bildkonstnär på 1990-talet och arbetar idag främst med video. Centralt i Hjelms produktion är en trilogi med videorna White Flight (1997), Man to Man (2000) och Kap Atlantis (2002). I trilogin använder Hjelm både eget filmat material och faderns, dokumentärfilmaren Lars Hjelms, material, bland annat från raskravallerna i Detroit 1968. Historiens avgörande politiska händelser och förtätade stämningsbilder fogas samman med biografiska bilder som vittnar om maktstrukturer och samtidigt blir till en uppgörelse och försoning med den ofta frånvarande fadern. I en icke kronologisk, cyklisk collageform bildar de olika lagren en komplex och väl sammanhållen struktur. I senare verk fortsätter Hjelm arbetet kring makt, politiska konflikter och historieskrivning. Några exempel är Deliverance (2005) som visats på Historiska museet och Father’s day at the Shrine of the Black Madonna (2006) som nyligen visats på Moderna museet och som även ingår i Filmforms distributionsprojekt Hit the North.

Filmforms hederspris har delats ut till konstnärer och filmare sedan 1995. Priset går till en person som utmärker sig inom film- och videokonst-området. Tidigare pristagare är: Antonie Frank, Gunvor Nelson, Olle Hedman, Magnus Wallin, Ann-Sofi Sidén, Petra Lindholm, Kjartan Slettemark och Cecilia Lundqvist.

Datum: 11 december
Tid: 18.00-20.00. Årets hederspris delas ut kl. 19.00.
Plats: Filmform, Svarvargatan 2, Stockholm.

Filmform - arkivet för svensk experimentfilm och videokonst
Filmform är en stiftelse som verkar för att främja och sprida film- och videokonst i Sverige och i utlandet. Filmform har ett omfattande arkiv för research och distribution och arbetar även med restaurering av film och video. Filmform verkar som rådgivare för organisationer och enskilda intressenter som till exempel museer, konsthallar, filmare, konstnärer, konstskolor, gallerier och festivaler. Filmform verkar med stöd av Utbildnings- och kulturdepartementet via Konstnärsnämnden.

Filmforms styrelse: Åsa Lipka Falck, Richard Julin, Bo Madestrand, Magdalena Malm, Henrik Orrje, Gunnel Pettersson, Anne-Marie Söhrman Fermelin och ordföranden Claes Söderquist.

Filmform presenterar: Hit the North: Inte längre samma plats
11 Oktober 2006 på Cinemateket, Stockholm

63 min film och video
Urval gjort av Anna Linder, producent på Filmform och Gunnel Pettersson från Filmforms styrelse.
Talar man om en avgränsning, som till exempel Europa, inbjuder man till
funderingar över det som är utanför gränsen, eller det som rör sig på den.
Urvalet visar filmer där faktiska och konstruerade gränser undersöks.
Resor görs till geografiska platser, inre landskap genom världar av känslor.
Khaled D. Ramadan tillägnar sin film dem som är fångna i sina ursprungsländers identiteter, Lina Selander visar ett landskap filmat under två nattliga resor där utsträckningen tid är bortreducerad och enbart en meditativ yta kvarstår.
I Reported Missing byggs känslor av saknad upp efter det som lämnas, medan Andrea Lange intensifierar rörelsen i tid och rum inför avresan. Mai Hofstad Gunnes gör en nedmontering av stadens och nationens symboler och utvecklar en fiktiv profetia. Jesper Fabricius tar utgångspunkt i platser under förvandling, det isländska landskapet och byggarbetsplatser, och utvecklar en bildpoesi i det cinematografiska språket. Spoon Jackson går med hjälp av poesin över fängelsemurarnas gränser.

Datum: 11 oktober kl. 19.00
Plats: Cinemateket Stockholm, Filmhuset Borgvägen 5
www.sfi.se
www.xposeptember.se

FILMFORM PÅ AVANT 2006 - Film och video av svenska och brittiska konstnärer
31 augusti – 2 september i Karlstad

AVANT 2006 presenterar film och video av svenska och brittiska konstnärer med fokus på den rörliga bilden. Årets retrospektiv presenterar Claes Söderquists poetiska dokumentärer och tidiga experimentella verk.

Inbjudna talare är:
Lars Gustaf Andersson (Lunds universitet), David Curtis (London University of the Arts), Gunnel Pettersson (Konstfack), Patrik Sjöberg (Karlstads universitet), Gary Svensson (Linköpings universitet), Kari Yli-Annala (Konstindustriella högskolan, Finland), Astrid Söderbergh Widding (Stockholms universitet).
AVANT 2006 kommer också att ställa frågan om, och i så fall hur, man kan skildra en nationell historia kring rörlig experimentell bild.

Gratis inträde.
Datum/Tid: 31 augusti – 2 september
Plats: Biograf Arenan (Bibliotekshuset), Västra Torggatan 1, Karlstad
Bokning av biljetter: www.filmivarmland.se/avant
Förfrågningar: Marcus Thell +46 (0)54-700 11 96/ avant2006@kau.se

AVANT 2006 är ett samarrangemang mellan Karlstads universitet, Film i Värmland, Filmform och Karlstads kommun, med stöd av Region Värmland.

 

Filmform presenterar: Gamla och nya klassiker
20 April 2006, 19.00 Filmform på Cinemateket

Vad utmärker en klassiker? Hur lång tid måste gå innan en klassiker kan urskiljas. Vem bestämmer att det är en klassiker? Alla filmer i programmet kan sägas ha blivit klassiker fast i olika sammanhang. Diagonalsymfonin för att den var en av få avantgardefilmer som gjordes vid den tiden och för att det är den enda av Viking Eggeling som är bevarad. Den är dessutom något så ovanligt som ett stycke visuell musik. En dag i Staden av Pontus Hultén och Hans Nordenström för sin banbrytande anarkistiska humor som absolut håller än idag. Generalrepetition för självmord av Åke Karlung för dess egensinnighet och för att den refererar till samtida händelser inom konsten. Gunvor Grundel Nelsons My Name is Oona är för den svenska publiken tämligen okänd medan den i USA fått klassikerstatus. Marit Lindbergs Mikaelas röst har setts av många både unga och vuxna, och ställer varje gång viktiga frågor om utsatthet och tillhörighet. På tunnelbanan är ett av Miss Universums många träffsäkra nedslag i vardagen som även nått en stor musikpublik. Med det minimalistiska verket 27 Kilometer Drawing knyts programmet ihop med en hälsning från Lina Selander till Viking Eggeling.

Diagonalsymfonin av Viking Eggeling, 1924, 8'
(Nyrestaurerad version)
En dag i staden av Hans Nordenström, Pontus Hultén,
1955-56, 19'
Generalrepetition för självmord av Åke Karlung, 1963, 3'
My Name is Oona av Gunvor Grundel Nelson 1969, 10'
Mikaelas röst av Marit Lindberg, 1997. 11'
På tunnelbanan av Miss Universum 2001, 4’15’'
27 Kilometer Drawing av Lina Selander 2002, 7'
Totalt 62 minuter.

Med reservation för ändringar.
Tid: 20 april, 19.00
Plats: Cinemateket, Filmhuset, Borgvägen 5 www.sfi.se

RELEASE PARTY: Mårten Nilsson’s greatest hits

Filmform presenterar experimentfilmaren som provocerar, underhåller och alltid oroar. Med anledning av DVD-releasen blir det fest med gäster under kvällen, Hiorthøy, Henrik Vikman, Kenneth Cosimo m fl.

Tid: 27 februari, kl 20.00
Plats: Klubb SEKT på Alcazar, David Bagares Gata 15
Mer info: www.sekt.nu

 

HIT THE NORTH - NORDISK FILM OCH VIDEOKONST
26 januari 2006, kl 19.00 på Cinemateket, Stockholm.

Programmet är ett urval ur projektet Hit the North.
Alla filmer och videor presenteras under våren 2006 på Filmforms hemsida.

Julio & Lupita
av Aurora Reinhard, Finland, 2004, 4:35 min

”Julio & Lupita” är ett videoverk där en ensam, medelålders latinamerikansk man, Julio, dansar med en kvinnlig docka i naturlig storlek vid namn Lupita. Lupita böjs i de märkligaste och mest perversa positioner, till en spöklik latinorytm i bakgrunden. Dansen bygger på en latinamerikansk tradition att en övergiven make ska göra en docka som liknar hans fru. Sedan dansar han en sista dans med dockan, som därefter eldas upp.

The Beauty of Powerful Argumentation
av Peter Land och Jeanette Land Schou, Denmark, 2005, 1:32 min

Verket är ett samarbete mellan konstnärerna Schou och Land. De intensiva reaktioner som utlöser bråk kan bero på alla de fantasier, troll och spöken från barndomen, som dyker upp när man har starka känslomässiga band till en annan person. Så starka band har man kanske bara haft till sin far eller mor under uppväxten. En rädsla för misslyckande och besvikelse man tidigare har förträngt, liksom dramatiska situationer från det förflutna, kan dyka upp igen.

Artist’s dilemma
av Roi Vaara, Finland, 1997, 4 min

Människan står inför ett svårt val. En performance för film.

PLAY>>
av Liisa Lounila, Finland, 2003, 5:50 min

Tredje delen i en trilogi (”Popcorn”, 2001 och ”Flirt”, 2002) som använder ”time slice technique”. Tiden tycks ha stannat på en klubb, personerna har stelnat mitt under diskussionerna och festandet.

Absolute Exotic
av Lilibeth Cuenca Rasmussen, Denmark, 2005, 4 min

Barfota i bastkjol och blomkrans rappar jag och dansar till en koreografi inspirerad av danser från Indien, Hawaii och Afrika. Låten handlar om hur det känns att betraktas som ett exotiskt objekt på grund av mitt etniska utseende. Jag blir uppbackad av två unga vita män som sjunger och dansar i den här musikvideon inspirerad av 30-talet.

Natalie
av Dodda Maggy, Iceland, 2004, 3:20 min

En flicka tar av sina strumpbyxor och döljer, full av skam, ett stort blåmärke. Hon smeker det och kikar på det, och gnuggar slutligen blåmärket energiskt på ett sexuellt vis.

Disguises
av Marius Mørch, Norway, 2001, 3:59 min

Ett videocollage med manipulerade sekvenser ur skräckfilmsklassiker. Filmen skildrar kvinnor som flyr från ondska till ljudet av Elvis Presleys ”Can’t help falling in love”, i en experimentell sammanställning av skönhet och skräck.

Eple
av Thomas Hilland, Norway, 2002, 3:36 min

Den här musikvideon, gjord för gruppen Röyksopp, tar oss med på en nostalgisk och vacker djupdykning i familjealbum och vykort.

Med reservation för ändringar.
Tid: 26 januari, kl 19:00
Location: Cinemateket, Filmhuset, Borgvägen 5
For more information: www.sfi.se