menymenymenymenymenymenymenymenymenymeny

Tidigare events: 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016

English version

 

FILMFORM på TEMPO
11 nov 2005, TEMPO Dokumentärfestival i Stockholm

Filmform presenterar sex filmer av sex konstnärer.
Video och rörlig bild har vuxit stort som uttrycksmedel inom samtidskonsten, både i Sverige och internationellt. Många konstnärer undersöker och arbetar dessutom med den dokumentära genren på ett eller annat sätt, allt ifrån rena betraktelser, märkliga iscensättningar till laborerande med minne och sanningsbegrepp. Inte sällan utsätter den filmande konstnären sig själv eller andra för olika experiment.
Är det viktigt att skilja på om avsändaren är utbildad och verksam som konstnär eller filmare? Nej, men det kan vara intressant att skönja strömningar, tendenser i sättet att ta sig an den rörliga bilden och i det här fallet med det dokumentära som gemensam nämnare. Många konstnärer skulle inte säga att de gör dokumentärfilm. De gör konst helt enkelt därför att de rör sig i en konstkontext. Tittar man efter kan man se att konstnärer ibland gör konst som ser ut som film och till och med dokumentärfilm.

Filmerna i programmet speglar alla samtiden i en rad allmängiltiga frågeställningar och ur mycket personliga perspektiv. Flera av dem skapar en osäkerhet om vad som är dokumentärt respektive fiktivt och belyser förutsättningarna för dokumentären som genre.

Programmet är sammanställt av Anna-Karin Larsson och Anna Linder - producenter Filmform samt Magdalena Malm och Richard Julin - Filmforms styrelse.
Filmerna som visas är; Visning av Magdalena Dziurlikowska, Donna can’t speak in tongues av Carl Johan Erikson, Mor & dotter av Evelina Gustavsson, Intervju med Saskia Holmkvist av Saskia Holmkvist, 4play av Arijana Kajfes och Hotel Wenzel av Marit Lindberg.Programmet längd ca 54 min.

Tid: 11 november, kl 21.30
Plats: Zita, Briger Jarlsgatan
För mer information: www.tempofestival.nu

 

Filmform News Ny svensk film och videokonst
29 och 30 oktober 2005 på Uppsala Kortfilmfestival

Filmform News visar ett urval av de senaste verken som Filmform tagit in i sitt arkiv för distribution i Sverige och utomlands. Med detta program vill vi visa hur intressant videokonsten i Sverige är idag, och till skillnad från många andra branscher så har kvinnorna en stark ställning inom svensk videokonst. Programmet något förändrat sedan visningen på Cinemateket den 6/10.

Tid: 29 oktober, kl 19.00, 30 oktober kl 17.00
Plats: Grand i Uppsala
För mer information: www.shortfilmfestival.com
Festivalkort krävs.

 

Filmform News Ny svensk film och videokonst
6 oktober 2005 på Cinemateket i Stockholm

Filmform fortsätter under hösten det lyckade samarbetet med Cinemateket i Stockholm. Filmform News visar ett urval av de senaste verken som Filmform tagit in i sitt arkiv för distribution i Sverige och utomlands. Med detta program vill vi visa hur intressant videokonsten i Sverige är idag, och till skillnad från många andra branscher så har kvinnorna en stark ställning inom svensk videokonst.

Första delen visar att experimentfilmen inte alls är död! Stefan Otto och Petra Lindholm är redan väl etablerade videokonstnärer vars fantastiska videos har nått långt utanför Sveriges gränser. Veteranen BOELLAs (Boel Zetterman) ”Twin Performance” och den samiska Liselotte Wajstedts ”Koltloop” för oss bort från storstan ut i vildare marker.

I den andra delen får vi se animationer som utgår från vitt skilda tekniker. Här ser vi de unga stjärnskotten Tilda Lovell och Nathalie Djurberg som båda arbetar med dockanimationer, Katarina Löfströms minimalistiska video ”Score” och J Tobias Andersons besatthet av filmklassikerna. Vi kliver in i en värld av leklust och absurd humor.

Program:
Stefan Otto - Aerial
2004, 2:50 min, färg

Liselotte Wajstedt - Koltloop
2005, 3:18 min, färg
Musik: Fe-mail

Petra Lindholm - No End
2005, 4:30 min, färg
Musik: The Ark (Ola Salo och Lars Ljungberg)

BOELLA (Boel Zetterman) - Twin Performance
2005 , 1:30 min, färg

Christine Ödlund - Level
2004, 3:35 min, färg

Ellika Sjöstrand - Domestic
2005, 4:08 min, färg

J Tobias Anderson - Chase
2005, 2:24 min, färg

Gustav Sparr - Copy
2004 , 1:42 min, färg

Tilda Lovell - Vem är Gunnar? En könslig historia
2004, 5:20 min, färg

Gustav Sparr - Antenna
2004 , 0:46 min, färg

Katarina Löfström - Score_
2004, 4:30 min, färg, mute

Programmets längd ca 40 min

Visas i Filmbutiken (30/9 - 6/10):
J Tobias Andersons videoinstallation Al ladro!

från 2005 (1:26 min, loop)
Visas varje dag fr o m fredag 30 september t o m torsdag 6 oktober. Öppettider Filmbutiken: tors/fre 10-21, lör 18-21, sön 18-19, mån 10-18, tis 10-21, ons 10-19.

Tid: 6 oktober, kl 19.00
Plats: Filmhuset, Borgvägen 1
Mer information: www.sfi.se/cinemateket
Du kan lösa medlemskap och biljetter direkt på plats.
Visningen genomförs med stöd av Stockholms kulturförvaltning

 

CAR RACE
21 April på Cinemateket, Stockholm

Filmform fortsätter sitt samarbete med Cinemateket i Stockholm och visar den 21 april CAR RACE; ett program med film och videoverk gjorda av svenska och internationella konstnärer. CAR RACE är ett program på temat performance och bilar.

Film och video av: Nevin Aladag (TR/DK), Kenneth Anger (US), Yael Bartana (IL/NL), Gary Beydler (US), John Bock (DE), Jasper van den Brink (NL), Nina Katchadourian/Steven Matheson/Mark Tribe (US), Stefan Otto (SE), Pipilotti Rist (CH), Egill Sæbjörnsson (IS), Franck Scurti (FR), Malin Skjöld/Jenny Bergman (SE). Ljudverk: Spirit of Ecstasy, Racing Car Opera av Åke Hodell (del ur verket spelas upp)

CAR RACE är sammanställt av Richard Julin, Anna-Karin Larsson, Anna Linder, Magdalena Malm och Henrik Orrje.

Tid: 21 april, kl 19.00
Programmets längd ca 70 min
Plats: Filmhuset, Borgvägen 5, Stockholm
(Medlemskap i Cinemateket krävs.)
Visningarna på Cinemateket genomförs med stöd av Stockholms kulturförvaltning.

 

ART FAIR
7-10 april 2005 at Stockholmsmässan, Älvsjö

Filmform presenterar stolt rykande färska videoverk av konstnärerna Cecilia Lundqvist, Christine Ödlund, Gustav Sparr och Miss Universum. Videoverken har inget mer gemensamt än att de alldeles nyligen inkommit till arkivet för distribution, alltså tillhör Filmforms "senaste nytt". Programmet kan ses som ett smakprov på den bredd av uttryck som finns i samlingarna. Verken finns att hyra (endast organisationer) hos Filmform.

CHRISTINE ÖDLUND - Level
2004, 3:30 min, färg

GUSTAV SPARR - Antenna
46 sek 2004, färg
Scroll: Rock & Roll
38 sek 2004, färg
Discourse
23 sek 2004, färg

CECILIA LUNDQVIST - Power Play
2005, 11 min, färg

MISS UNIVERSUM - Fertilize
2003, 3 min, färg

Programmets längd: ca 20 min
Öppet: 7-10 april
6 april, kl 18.30-22 vernissage (inbjudan behövs)
7-8 april, kl 11-20
9-10 april, kl 11-18
Monter: A08:11
Plats: Stockholmsmässan, pendeltåg till Älvsjö

FILMFORMS HEDERSPRIS TILL CECILIA LUNDQVIST
24 February på Cinemateket, Stockholm

Hederspriset delas ut i samband med Filmforms första visning på Cinemateket i Stockholm den 24 februari 2005 kl. 19.00

Filmform har sedan 1995 delat ut ett hederspris till konstnärer och filmare som utmärker sig inom området experimentell film och videokonst. Cecilia Lundqvist får Stiftelsen Filmforms hederspris (2004) för att hon på ett mycket fokuserat sätt utvecklat sitt konstnärskap. Cecilia har gått från måleri till att främst arbeta med video och animation. Hon lyckas behandla svåra ämnen, ofta ur ett personligt feministiskt perspektiv och med sylvass humor. Hennes konstnärliga uttryck spänner mellan leken med förenklade råa linjer som till exempel i Disco från 1997, och utnyttjandet av animationsmediet i en mer komplex stil som i Emblem från 2001. Cecilias videoverk visas flitigt över hela världen med erkännande i både konst- och filmvärlden.

I samarbete med Cinemateket kommer Filmform under året att visa ett antal program där ny film och videokonst varvas med klassiker ur experimentfilmens historia. Den 24 februari presenteras filmer av Filmforms tidigare hederspristagare 1995-2004: Antonie Frank (1995), Gunvor Nelson, Olle Hedman (1996), Magnus Wallin (2000), Ann-Sofi Sidén (2001), Petra Lindholm (2002) och Kjartan Slettemark (2003).

Filmerna som visas är:
Brott av Antonie Frank, Take Off av Gunvor Nelson, Coca Strip av Olle Hedman, Exit av Magnus Wallin, Head Lake Piss Down och Head Gallery Piss Up av Ann-Sofi Sidén, Until av Petra Lindholm, Nixon Visions av Kjartan Slettemark och Hans Esselius, C och Power Play av Cecilia Lundqvist. Totalt ca 70 minuter. Med reservation för ändringar i programmet.

Tid: 24 februari, kl 19.00
Programmets längd: ca 70 min
Plats: Filmhuset, Borgvägen 5, Stockholm
(Medlemskap i Cinemateket krävs.)

 

CAR RACE - Ett program från Filmform på temat performance och bilar
5 february 2005 på Pustervik, Göteborg Filmfestival

Vi sover i dem, vi kör rally med dem, vi dansar med dem, vi slår på dem, vi slickar dem skinande rena. Bilen är en förlängning av vår identitet och tillåter oss att glänsa, att vara risiga, att visa vår tuffa, distingerade eller avväpnande sida. I garage världen över vårdar vi våra bilar som vore de vår egen kropp; tvättar, putsar och trimmar. Performance beskrivs ofta som ett ögonblick där konstnären med sin kropp relaterar till publiken och skapar ett unikt sammanhang. Filmens position har ofta varit att dokumentera dessa ögonblick. Men performance på film kan också vara iscensatta situationer, där mötet med publiken sker när filmen visas eller där själva filmandet får utgöra performancen.

Filmforms program för Göteborg Film Festival tar avstamp i performance där bilen förlänger, förskönar, förvanskar och förför. Här visas bland annat cityjeepar som tävlar i sanddynerna, ett husvagnsrally, magdansande Lowriders, en mans kärleksförklaring till sin bil och mycket annat.

Film och video av Nevin Aladag (TR/DK), Kenneth Anger (US), Yael Bartana (IL/NL), Gary Beydler (US), John Bock (DE), Jasper van den Brink (NL), Nina Katchadourian/Steven Matheson/Mark Tribe (US), Stefan Otto (SE), Pipilotti Rist (CH), Egill Sæbjörnsson (IS), Franck Scurti (FR), Malin Skjöld/Jenny Bergman (SE) samt ljudverk av Åke Hodell.

CAR RACE är sammanställt av Richard Julin, Anna-Karin Larsson, Anna Linder, Magdalena Malm och Henrik Orrje.
Med reservation för ändringar i programmet.

Tid: 5 februari, kl 20.00
Programmets längd: 70 min
Plats: Pustervik, Göteborg
Programnummer: 613